Αναγνώστες

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ


Γεννήθηκε το 1917 στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε με την οικογένεια του στην Θεσσαλονίκη σε ηλικία 6 χρόνων , με τον ξεριζωμό. Ο Πρόδρομος Τσαουσακης με φωνή ζεστή βαθιά και αντρίκεια ερμήνευσε με πάθος με πάθος και με ιδιαίτερη τεχνική εκατοντάδες κομμάτια με κοινωνικό και ερωτικό περιεχομενο.
Το πραγματικό του όνομα είναι Μουτάφογλου και το Τσαουσακης προηλθε από το (Τσαούς που σημαίνει Λοχίας στα Τουρκικά). Εζησε οικογενειακός όλες τις στέρησης εκείνης της σκληρής εποχής και από 12 χρόνων έκανε διάφορες δουλείες για να ζήση!Ο Πρόδρομος Τσαουσάκης του οποίου το πραγματικό επίθετο ήτανε Μουτάφογλου, γεννήθηκε στην Πόλη το 1919 και πέθανε στις 23 Οκτωβρίου 1979. Παντρεύτηκε την 'Άννα Καδόγλου και απόκτησε δύο αγόρια από τα οποία το ένα έγινε τραγουδιστής. Το 1942 τραγουδά με το Βαμβακάρη και τον Τσιτσάνη το τραγούδι "ΜΕΣ ΤΟΝ ΟΝΤΑ ΕΝΟΣ ΠΑΣΑ" PARLOPHON Β-74073, και δυο-τρία άλλα, και μετά φεύγει για την Θεσσαλονίκη. Το 1946 ο Τσιτσάνης με τη συμπαράσταση του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης Μουσχουντή τον φέρνει πάλι στην Αθήνα όπου τον πείθει και υπογράφει συμβόλαιο με την Κολούμπια, με αμοιβή 5 δίσκους για κάθε τραγούδι, δηλαδή 125 δραχμές τότε. Πρώτο τραγούδι του Τσιτσάνη που τραγούδησε ήταν "ΚΑΤΣΕ Ν' ΑΚΟΥΣΗΣ ΜΙΑ ΠΕΝΙΑ" ODEON GA-7351. Ηχητικό ντοκουμέντο του Τσιτσάνη για τον Τσαουσάκη. "'Έρχομαι τώρα να πω δυο λόγια για τον Πρόδρομο Τσαουσάκη, για τη βροντερή ρεμπέτικη φωνή του. 'Έχει τραγουδήσει πάνω από 150 τραγούδια μου. Γίνανε όλα σχεδόν επιτυχίες. Είναι ο μόνος που δεν αξιοποίησε αυτές τις επιτυχίες και προτίμησε την ησυχία, τον απομονωτισμό...". ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

  1. Μεγάλη μορφή του ρεμπέτικου και από τις πολύ αγαπημένες μου φωνές. Καλή συνέχεια στην ωραία προσπάθεια (παρεμπιπτόντως να σας ενημερώσουμε ότι το blog σας έχει αναρτηθεί και στη δική μας σελίδα eyrytixn.blogpot.com στη στήλη με τίτλο "ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ στα blogs των αναγνωστών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή