Αναγνώστες

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

«Το Μινόρε της αυγής»


      Ένα από τα ελάχιστα τραγούδια που μιλά απευθείας στη ψυχή του ανθρώπου. Το «Μινόρε τις Αυγής» ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τους Απόστολο Χατζηχρήστο, Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γιάννη Σταμούλη. Τη μουσική έγραψε ο Σπύρος Περιστέρης, τους στίχους ο Μίνως Μάτσας.
      Η πατρότητα αυτού του κομματιού διεκδικήθηκε και από άλλον συνθέτη. Επίσης πολλοί γνώστες του αντικειμένου την αμφισβητούν και αντιπροτείνουν διάφορους μουσικούς του ρεμπέτικου. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως είναι του Απόστολου Χατζηχρήστου. Πιθανόν να έχουν δίκιο.
     Η αλήθεια είναι όμως, πως, αυτό το αριστούργημα επειδή γράφτηκε από το κλάμα κάποιας ψυχής, η πατρότητά του ανήκει αυθαίρετα σε όποιον μπορεί πραγματικά, να ακούσει το κλάμα αυτής της ψυχής που βγαίνει νοσταλγικά μέσα από αυτόν το μουσικό συγκερασμό Σμυρναϊικου και Πειραιώτικου ρεμπέτικου.

Κάντε κλικ  ΕΔΩ για να ακούσετε το τραγούδι 
Στίχοι ( Μίνως Μάτσας)
Ξύπνα, Μικρό Μου Κι Άκουσε,
Άκου Μινόρε Της Αυγής,
Για Σένανε Είναι Γραμμένο,
Από το Κλάμα, Κάποιας Ψυχής.

Το Παραθύρι Σου Άνοιξε,
Ρίξε Μου Μια Γλυκιά Ματιά,
Κι Ας Σβήσω Πια, Τότε Μικρό Μου,
Μπροστά Στο Σπίτι Σου, Σε Μια Γωνιά.

Ποιός ήταν ο Σπύρος Περιστέρης;
Με μια φράση ο Περιστέρης, συνθέτης του τραγουδιού ήταν η "Φωνή των Ύμνων" καθώς έψελνε εκκλησιαστικούς ύμνους επί σαράντα επτά έτη.  
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε πει για τον Περιστέρη: " Εκείνος έψελνε για να προσευχηθεί"
Ο Σπύρος Περιστέρης ήταν Έλληνας μουσικός και συνθέτης με μικρασιατική καταγωγή. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, από Έλληνα πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Άρχισε από μικρός να μαθαίνει μαντολίνο και μετά την εγκατάσταση της οικογένειάς του στην Κωνσταντινούπολη (γύρω στο 1915) κατόρθωσε να τελειώσει την Ιταλική Σχολή και να μάθει ιταλικά και γερμανικά. Μετά το θάνατο του Σιδερή (1918) επανήλθε στη Σμύρνη και ανέλαβε, σε ηλικία 18 ετών, την ευθύνη της Σμυρνέικης Εστουδιαντίνας του Σιδερή, που είχε γίνει διάσημη σ`όλη την Ευρώπη και έμεινε γνωστή με το όνομα "Τα Πολιτάκια". Τον τίτλο αυτό χρησιμοποίησε στις αρχές του '30, όταν παίζοντας στην ορχήστρα του Υπερωκεανίου "Μέγας Αλέξανδρος", ηχογράφησε στις Η.Π.Α, κάποια οργανικά κομμάτια, με το ψευδώνυμο Σ. Γεωργιάδης. Η εμφάνισή του στη δισκογραφία αρχίζει το 1934 με μια σειρά ρεμπέτικα τραγούδια, όπως :"Ο ιππότης", "Η μποέμισσα", "Οφ Αμάν", "Τα Μπελεντέρια", "Ο τεκετζής", και το "Ο μάγκας του Βοτανικού", με τον Ζαχαρία Κασιμάτη. Ο Σπύρος Περιστέρης ήταν ο άνθρωπος που σχεδόν με το ζόρι έβαλε τον Μάρκο Βαμβακάρη να ηχογραφήσει τη φωνή του όταν το 1933 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμπορική ηχογράφηση μπουζουκιού στο βίνύλιο. Σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις του Βαμβακάρη ο Περιστέρης συμμετέχει στην ορχήστρα όπου το τρίδυμο Μάρκος και Περιστέρης στα μπουζούκια και Κώστας Σκαρβέλης στην κιθάρα ήταν αχτύπητο. Κάποια τραγούδια που έγραψε ο Περιστέρης γίνονται επιτυχίες με τη φωνή του Βαμβακάρη ("Ο Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης", "Η Μαρία η Μανταλένα", "Το μινόρε της Αυγής"). Κάποια τραγούδια πού βρέθηκαν στο δικό του όνομα (μουσική) και του Μίνωος Μάτσα (στίχοι) αποτελούν συνθέσεις άλλων καλλιτεχνών χωρίς όμως να στοιχειοθετείται καπηλεία πνευματικής δημιουργίας. Ο Περιστέρης έπαιζε άριστα όλα τα έγχορδα όργανα με τάστα, πιάνο, ακκορντεόν και κόντρα μπάσσο. Παντρεύτηκε το 1921 και απέκτησε δύο γιούς. Πέθανε τον Απρίλιο του 1966 στην Αθήνα.

1 σχόλιο:

  1. Το τραγουδι ''Μινορε της αυγης'' το εγραψε ο Α.Χατζηχρηστος σε στιχους του Χ.Βασιλειαδη '(Τσαντα) ...το καταμαρτυρει και η χηρα του Βασιλειαδη και μουσικοι της εποχης ..τα κυκλωματα της δισκογραφιας (βλεπε Ματσας ο οποιος αναφερεται ως στιχουργος του συγκεκριμενου τραγουδιου) προκειμενου να βγαλει ενα τραγουδι ζητουσε αλλο ενα ωσρε να το διαθεσει αυτος οπου ηθελε

    ΑπάντησηΔιαγραφή